iPress.am- Բանանի բաղադրությունը եզակի է: Սպիտակուցի տրիպտոֆանը, վիտամին B6- ի հետ միասին, մասնակցում է սերոտոնինի ՝ ուրախության հորմոնի ձեւավորմանը: Իսկ սպիտակուցային լեկտինը օգնում է պայքարել քաղցկեղի բջիջների դեմ:
Բանանի բարձր կալիումի պարունակությունը թեթեւացնում է մկանների լարվածությունը: Մագնեզիումի հետ համատեղ, տարրը պայքարում է մկանների սպազմերի և սպազմերի դեմ: Կալցիումն ամրացնում է ոսկորները:
Բանան ուտելը բարելավում է սրտի և արյան անոթների աշխատանքը: Պտուղը իջեցնում է արյան ճնշումը:
Բանանն ուժեղացնում է հիշողությունը և նվազեցնում հոգնածությունը կալիումի միջոցով: Այն արդյունավետ է Պարկինսոնի և Ալցհեյմերի հիվանդության բուժման ժամանակ: Այն իդեալական է ինսուլտով հիվանդների վերականգնման համար:4
Դոպամին և սերոտոնին արտադրելով ՝ բանանը բարելավում է տրամադրությունը և ազատում սթրեսը:
Բանանում պարունակվող վիտամին A- ն և բետա-կարոտինը բարելավում են տեսողությունը և պաշտպանում են կատարակտի զարգացումից:
Բանանի մեջ պարունակվող մանրաթելը բարելավում է աղիների շարժունակությունը: Հետեւաբար, չնայած բարձր կալորիականությամբ պարունակությանը, բանանն օգտագործվում է նիհարելու համար:
Բանան ուտելը նորմալացնում է երիկամների աշխատանքը: Հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ կանայք, ովքեր շաբաթական 2-3 անգամ բանան են օգտագործել, 33% -ով նվազեցնում են երիկամների հիվանդություն զարգացնելու հավանականությունը:5
A, C և E վիտամինները ամրացնում են մազերն ու եղունգները, մաշկը դարձնում հարթ և փայլուն, այդ իսկ պատճառով բանանն այնքան օգտակար է կանանց համար: Պտուղներն օգտագործվում են որպես դեմքի ինքնուրույն միջոց կամ դիմակների կազմի մեջ խառնվում են այլ բաղադրիչների հետ:
Միակ սկզբունքը, որին պետք է հետեւել բանան ուտելիս, չափավորությունն է, չնայած դա վերաբերում է բոլոր մթերքներին:
Գոյություն ունեն մի քանի սահմանափակումներ, որոնք պետք է զգոն լինեն:
Տղամարդկանց համար բանանի վտանգի մասին լուրերն իրական հիմք ունեն: Փաստն այն է, որ արյան մածուցիկության բարձրացումը խանգարում է էրեկցիայի սկիզբը, հատկապես միջին տարիքի տղամարդկանց մոտ: